Ogenblikje a.u.b., de pagina wordt geladen..
1 maart. Het ligt niet op de route, maar omdat de Arthur's Pass zo indrukwekkend schijnt te zijn, rijden we even om. De weg loopt namelijk naar Christchurch aan de oostkant. Nou, daar zijn we reeds geweest. Maar we moeten bekennen, het klopt. Arthur's Pass is prachtig. Daarbij hebben we ook nog eens mazzel met weer. Het schijnt hier overwegend te regenen,

Onze dag eindigt in Greymouth aan het strand
met een mooie zonsondergang.
maar nu even niet. In Athur's Pass Village, het hoogst liggende dorpje van Nieuw-Zeeland drinken we koffie, daarna maken we rechtsomkeert richting Greymouth. Onderweg bewonderen nog even het 440 meter lange Otira viaduct waarvan met de bouw in januari 1997 is begonnen.
Op 6 november 1999 is dit viaduct officieel geopend. Nu ligt het er in al zijn glorie bij op een hoogte van minimaal veertien en maximaal 35 meter. Bij dit bouwwerk zitten nog wat fotogenieke Kea's die we even vereeuwigen.

2 en 3 maart. De Pancake Rocks in Punakaiki zijn het doel. De Tasmanzee spiegelt bijna, zo glad ligt deze erbij onder een stralende zon. De Pancake Rocks hebben echter wat ruiger weer nodig wil je spectaculaire beelden hebben van water dat opspuit in de zogenoemde blowholes. Toch zijn we geïmponeerd door dit bijzondere fenomeen waarbij de door erosie gevormde rotsen en stenen als pannenkoeken op elkaar lijken te liggen. Na een nachtje wildkamperen langs het strand gaan we de volgende dag terug. Het weer is nog steeds geweldig, dit keer met wat meer wind. Het effect in de blowholes van de Pancake Rocks is al beter, maar nog lang niet wat het moet zijn. Toch zijn wij tevreden hoor. Zo'n heerlijke dag zon is ook wat waard. Morgen gaan we weer verder.


De Nieuw-Zeeland Robin.

6 maart. Grappig eigenlijk dat jullie in Nederland nog allemaal liggen te knoeren en onze dag alweer ruim en breed is begonnen. Inmiddels zitten we in Hanmer Springs. Na het vertrek uit Punakaiki hebben we twee hele leuke en warme dagen gehad en zelfs een kleine snufje cultuur tot ons genomen. Dat was bij Charleston, waar de Lonely Planet het bezoek aan een authentieke, maar inmiddels al lang gesloten goudmijn aanbevool. Verder op de prachtige route ligt met 110 meter de langste hangbrug van Nieuw-Zeeland. Dus die is ook even 'genomen'.

In Spring Junction hebben we wild gekampeerd, op een steenworp afstand vanwaar we ons de volgende dag weer eens lekker in het zweet hebben gewerkt. Een wandeling door een gebied om te zoenen. Bomen met hangmossen, varens, mooie planten, kreekjes en een spiegelmeer. Echt heel erg de moeite waard. Onderweg kwam er regelmatig een gezellig vogeltje, de Nieuw-Zeelandse Robin, bij ons zitten (li-onder). Via spectaculaire landschappen (onder) arriveerden we in Hanmer Springs.

Dat blijkt een heerlijk oord tussen de, door langdurige droogte, kale gele bergen. Toch heeft dit wel wat. Hanmer Springs is maar een doorgangsplaats dus we blijven, ook al is het er prettig, niet te lang. Kaikoura staat namelijk op het programma voor vandaag. Eens kijken of we zwarte parels kunnen kopen, die schijnen hier zo mooi en zo goedkoop te zijn. In heel Kaikoura dus geen zwarte parel te vinden. Maar niet getreurd, de walvissen hier staan ook op het lijstje. Voor morgen boeken we een boottocht om ze te gaan zoeken. Na een overheerlijk vismaal trekken we ons terug richting strand waar we op weg hierheen een schitterend plekje ontdekten om te kamperen. Maar helaas, een ander heeft dat plekje ook ontdekt. Het is bezet. Dan maar naar een campsite. Dick rijdt weg, wil door het grind. Ik zeg nog zo: "kijk uit, want..." Op dat moment zitten we vast. Dat wilde ik nou precies zeggen. Dick grind onder de wagen vandaan scheppen en dakpannen die daar toevallig liggen, onder de banden geduwd in de hoop weer grip te krijgen. Straks is het donker, dan moeten we hier weg zijn. Na wat gemodder krijgt die ouwe coureur de camper gelukkig los. Zo hoort dat natuurlijk ook. Hij had hem uiteindelijk ook vast gereden.

7 maart. Zo schitterend als het weer gisteren was, zo treurig is het nu. Als er iets wispelturig is in Nieuw-Zeeland, dan is dat het weer wel. De walvissentocht wordt gecanceled. Te hoge golven. We besluiten een nachtje te blijven om de walvissentocht alsnog te kunnen doen. Zo niet dan vervolgen we morgen de reis.